Wednesday, February 28, 2018

Best German Winemakers: Falstaff Wine Trophies 2018

Picture: The Nominees - Falstaff Wine Trophies 2018, with Ursula Haslauer and Ulrich Sauter (both Falstaff) Photo: Falstaff/ Alois Müller

For the eightth time, the Falstaff Trophies Deutschland were awarded. The wine/food/travel journal Falstaff has been around for a number of years, issued in Vienna, Austria, and reporting about wine, food and travel from an Austrian perspective, for Austria-based readers. Seven years ago, Falstaff expanded into the German wine and food scene and started to issue a German version of Falstaff in addition to the well established Austrian version. As part of its expansion, Falstaff has created the annual Falstaff Deutschland Wine Trophies, to be awarded to German wine personalities.

For previous years, see:

Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2017
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2016
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2015
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2014
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2013
Best German Wines and Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2012
Falstaff Deutschland Wine Trophies 2011

Picture: Falstaff  WeinGuide Deutschland 2018

Falstaff Wine Tropies 2018: The Winners

Newcomer of the Year: Angelina and Kilian Franzen of Weingut Franzen in Bremm/ Mosel.

Sommelier of the Year: Michel Fouquet, who works in Johannisberg/ Rheingau in the Michelin 2 Stars Restaurant Schwarzenstein with Chef Nils Henkel.

Winemaker of the Year: With Sebastian Fürst of Weingut Fürst, Falstaff honored a winemaker who not only kept the extremely high quality level of his father Paul, but even managed to increase it with his own accents.

Picture: The Winners - Falstaff Wine Trophies 2018, with Ursula Haslauer and Ulrich Sauter (both Falstaff) Photo: Falstaff/ Alois Müller

Wine Ambassador: Wilhelm Weil from Weingut Robert Weil in Kiedrich/ Rheingau was honored as a Wine Ambassador - a title that Falstaff does not award every year - because of Wilhelm Weil's efforts to promote the Rheingau and German wine - at home and abroad.

Falstaff Trophy for Lifetime Achievement: Helmut Dönnhoff from Weingut Dönnhoff in Oberhausen/ Nahe.

Favorite Wine of the Year: As in previous years, a top-class jury had voted on the sommelier, the newcomer and the winemaker of the year in a secret, notarized election. But the Falstaff readers also had the floor. They chose the 2016 Weissburgunder Steinwiege from Rainer Schnaitmann (Fellbach) as the favorite wine of the year. The award went to a producer from Württemberg for the second time in a row.

Falstaff Sommelier of the Year: The Nominees

Michel Fouquet, Burg Schwarzenstein, Geisenheim
Dorina Sill und Klaus Wählen, Eiskeller, Düsseldorf
Andreas Weber, Deidesheimer Hof, Deidesheim

Michel Fouquet, Burg Schwarzenstein, Geisenheim

Falstaff: Inmitten der Weinberge von Johannisberg im Rheingau verrichtet Michel Fouquet seine Arbeit: An der Seite von Nils Henkel sorgt Fouquet im Sternerestaurant der Burg Schwarzenstein für kongeniale Weinbegleitungen zur raffinierten Küche seines Chefs. Dabei schlägt der gebürtige Bordelaiser immer wieder eine Brücke vom Rheingau-Riesling zu Weinen aus aller Welt, stets mit großem Feingefühl für die marriage von Wein und Speise.

Christian Schiller Translation: In the midst of the vineyards of Johannisberg in the Rheingau, Michel Fouquet carries out his work: In the Michelin-starred restaurant of the Burg Schwarzenstein alongside Chef Nils Henkel, Fouquet ensures congenial wine accompaniments to the refined cuisine of his boss. Born in Bordeaux, Michel Fouquet tries to build a bridge from the Rheingau-Riesling to wines from all over the world, always with great sensitivity for the marriage of wine and food.

Picture: Michel Fouquet Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: Dinner at Restaurant Schwarzenstein with Sommelier Michel Fouquet. See: Dinner at Restaurant Schwarzenstein - Nils Henkel in the Rheingau, with Nils Henkel, Chef of the Year 2017 (Der Feinschmecker), Germany

Dorina Sill und Klaus Wählen, Eiskeller, Düsseldorf

Falstaff: Als Dorina Sill und Klaus Wählen bemerkten, dass es in Düsseldorf kaum einen Ort gibt, an dem man gut Wein trinken kann, ohne zugleich kostspielig zu essen, da fassten sie den Entschluss, selbst eine Weinbar zu eröffnen. Seither ist der »Eiskeller« in Düsseldorfs Altstadt die Anlaufstelle für Weinkenner und alle, die es werden wollen. Mit einem enzyklopädisch breit aufgestellten Sortiment und großem Sachverstand schaffen es Sill und Wählen, den Blick ihrer Gäste auch auf ungewöhnliche Weine zu lenken.Dinner at Restaurant Schwarzenstein - Nils Henkel in the Rheingau, with Nils Henkel, Chef of the Year 2017 (Der Feinschmecker), Germany

Christian Schiller Translation: When Dorina Sill and Klaus Wahl noticed that there was hardly a place in Düsseldorf where you can have a good wine without consuming expensive food, they decided to open a wine bar themselves. Since then, the "Eiskeller" in Düsseldorf's Altstadt has been the focal point for wine connoisseurs and those who want to become one. With an encyclopaedic broad range and great expertise, Sill and Wahl manage to draw the attention of their guests to unusual wines.

Andreas Weber, Deidesheimer Hof, Deidesheim

Falstaff: Andreas Weber wirkt im kulinarischen Epizentrum der Pfalz: Im »Deidesheimer Hof« in Deidesheim. Das tut er schon seit 2004 – so lange, dass er selbst als eine Pfälzer Institution gelten kann. Als Maître d'Hotel umfasst das Spektrum der Aufgaben, denen sich Weber widmet, sehr viel mehr als nur die Weinberatung der Gäste. Mit seiner nachdenklichen, reflektierten Art schafft er für die Gäste ein umfassendes Wohlfühl-Klima: Mit der Harmonie von Wein und Speisen als einem Baustein unter vielen.

Christian Schiller Translation: Andreas Weber works in the culinary epicenter of the Pfalz Region: In the »Deidesheimer Hof« in Deidesheim. He has been doing so since 2004 - so long that he himself can be considered a Pfalz institution. As a maître d'hotel, the range of tasks Weber devotes to involves much more than just the wine consultation of the guests. With his thoughtful, reflective manner, he creates for the guests a comprehensive feel-good climate: With the harmony of wine and food as one of many building blocks.

Picture: Deidesheimer Hof. See: Germany-South and Alsace 2017 Tour by ombiasy WineTours: Baden, Alsace, Pfalz and Rheinhessen

Falstaff Newcomer of the Year: The Nominees

Weingut Franzen, Mosel
Weingut Schmitt, Rheinhessen
Weingut Schuh, Sachsen

Weingut Franzen, Mosel

Picture: Angelina and Kilian Franzen of Weingut Franzen in Bremm/ Mosel Photo: Falstaff/ Alois Müller

Picture: Kilian Franzen with Annette Schiller at the 2017 Riesling Gala at Kloster Eberbach. See: Riesling Gala 2017 at Eberbach Monastery in the Rheingau: A Riesling Feast in a Breathtaking Historic Setting, Germany

Weingut Schmitt, Rheinhessen

Picture: Daniel and Bianka Schmitt Weingut Schmitt/ Rheinhessen Photo: Falstaff/ Alois Müller

Weingut Schuh, Sachsen

Picture: Matthias Schuh and Sister Katharina Pollmer Weingut Schuh/ Sachsen Photo: Falstaff/ Alois Müller. See also: Germany-East Tour 2017 by ombiasy WineTours: Wine, Art, Culture and History

Falstaff Winemaker of the Year: The Nominees

Clemens Busch, Mosel
Jan Eymael, Pfalz
Sebastian Fürst, Franken

Clemens Busch, Weingut Clemens Busch (Mosel)

Falstaff: Die Lage Pündericher Marienburg hatte keinen internationalen Ruf, als Rita und Clemens Busch Mitte der 1980er Jahre das Wagnis eingingen, ihren Weinberg auf Bio-Anbau umzustellen. Im Schiefersteilhang mit der Handspritze auf dem Rücken und mit ökologischen Präparaten gegen Mehltau und Botrytis zu kämpfen: welch eine Tortur! Nicht wenige dachten damals, dass Busch das Experiment bald abbrechen werde. Doch 30 Jahre später arbeitet Busch immer noch so, mehr noch: Er praktiziert Biodynamik – und hat für seine kraftvollen, mineralischen Rieslinge Weltruf erlangt.

Christian Schiller Translation: The Pündericher Marienburg Vineyard had no international reputation, when Rita and Clemens Busch in the mid-1980s took the risk to convert their vineyard to organic farming. To fight against mildew and botrytis in the steep slate slope with the hand syringe with biological preparations on the back: What a torture! Many people thought back then that Rita and Clemens Busch would soon stop the experiment. But 30 years later, Clemens Busch still works like that, and even more: He practices biodynamics - and has gained world renown for his powerful, mineral Rieslings.

Picture: Clemens and Rita Busch Weingut Clemens Busch/ Mosel Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: At Weingut Clemens Busch with Rita and Clemens Busch. See:Vineyard Tour and Wine Tasting at Weingut Clemens Busch – Germany-North Tour by ombiasy WineTours (2014)

Picture: Annette Schiller, Clemens Busch and Christian Schiller in Washington DC

Sebastian Fürst, Weingut Rudolf Fürst (Franken)

Falstaff: Es ist Monika und Paul Fürst zu verdanken, dass Weinkenner in den 1980er Jahren Bürgstadt in Churfranken zu entdecken begannen: Mit seinen subtilen Spätburgundern, aber auch mit reifebeständigen Weißweinen schuf sich das Weingut Fürst einen Ruf weiter über nationale Grenzen hinaus. Nach einigen Jahren an der Seite seines Vaters schultert Sebastian Fürst nun die Last der Verantwortung alleine. Dabei führt er mit ruhiger Hand fort, was sich bewährt hat, setzt aber auch mit großer Souveränität eigene Akzente.

Christian Schiller Translation: We have to thank Monika and Paul Fürst that wine connoisseurs began to discover Bürgstadt in Churfranken in the 1980s: With its subtle Spätburgundern, but also with ripe white wines, Weingut Fürt created a reputation for itself beyond national borders. After a few years at his father's side, Sebastian Fürst now shoulders the burden of responsibility alone. He continues with a steady hand, what has proven itself, but sets with great sovereignty own accents.

Picture: Sebastian Fürst and his Wife Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: Paul Fürst, Annette Schiller, Sebastian Fürst and Christian Schiller at Weingut Rudolf Fürst. See: Tasting and Tour with the Pinot Noir Legend Paul Fürst, Weingut Rudolf Fürst in Bürgstadt, Franken – Germany-East Tour by ombiasy WineTours (2015)

Pictures: Winemaker Dinner with Sebastian Fürst, Weingut Fürst, Franken, at Schaumahl, Offenbach/ Frankfurt, 16 Points Gault Millau, Germany

Jan Eymael, Weingut Pfeffingen (Pfalz)

Falstaff: In Ungstein vor den Toren Bad Dürkheims leitet Jan Eymael die Geschicke des Weinguts Pfeffingen, das sich bereits seit vier Generationen im Besitz seiner Familie befindet. Auch wenn Eymael in der extrovertierten Pfalz eher zu den stillen Zeitgenossen gehört: Seine dichten Rieslingweine von Kalk- und Terra-Rossa-Böden sind beredte Zeugen seines Könnens. Überdies widmet Eymael ein besonderes Augenmerk Spezialitäten wie dem roten Riesling und der Scheurebe. Seine Scheurebe »SP« ist sogar nicht weniger als ein weit über die Pfalz hinaus anerkanntes role model für trockene Weine aus dieser Sorte.

Christian Schiller Translation: In Ungstein, just outside Bad Dürkheim, Jan Eymael manages the fortunes of Weingut Pfeffingen, which has been owned by his family for four generations. Even though Eymael is one of the quiet contemporaries in the extroverted Pfalz Region, his dense Riesling wines from lime and Terra Rossa soils are eloquent witnesses to his skills. Moreover, Eymael devotes special attention to specialties such as Roter Riesling and Scheurebe. His Scheurebe "SP" is no less than a role model for dry wines of this variety, recognized far beyond the Pfalz.

Picture: Jan Eymael of Weinguts Pfeffingen/ Pfalz Photo: Falstaff/ Alois Müller

Falstaff Wine Favorite: The Nominees

Weingut Rainer Schnaitmann, 2016 »Steinwiege« Weißburgunder trocken
Weingut Wechsler, 2016 Sauvignon Blanc trocken
Weingut Zehnthof Luckert, 2016 Sulzfeld Müller-Thurgau trocken

Weingut Wechsler, 2016 Sauvignon Blanc trocken

Falstaff: Mit Kirchspiel und Morstein ist Katharina Wechsler im Besitz einiger Parzellen in besten Westhofener Lagen. »Benn« darf sie sogar als Monopol ihr Eigen nennen. Hier lässt die Quereinsteigerin nun bereits seit einigen Jahren zuverlässig präzise Rieslinge entstehen, die es schon auf die Weinkarten in den USA gebracht haben. Ihre Weine haben ihren Weg gemacht. Auch heuer stellte uns Wechsler wieder ebenso kompakte wie saftige Weine dieser Rebsorte vor. Einen enormen Aufwärtstrend nahmen wir bei ihren Spätburgundern wahr, die Mut zur Säure und straffe Kirschfrucht zeigten.

Christian Schiller Translation: With Kirchspiel and Morstein Katharina Wechsler owns some parcels in the best vineyards of Westhofen. She may even call Benn a monopoly vineyard. For a few years, the career changer has been producing reliable, precise Rieslings that have already made it onto the wine lists in the USA. Her wines have made their way. This year, Wechsler presented again compact and juicy wines of this grape variety. We also noticed an enormous upward trend in her Spätburgunder, which demonstrate her courage to acidity and taut cherry fruit.

Picture: Katharina Wechsler Weingut Wechsler/ Rheinhessen Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: Winetasting with Katharina Wechser, Weingut K. Wechsler, Westhofen, Rheinhessen – Germany-South Tour by ombiasy WineTours (2014)

Picture: Katharina Wechsler on Nespresso Advertisement in Berlin

Weingut Rainer Schnaitmann, 2016 Steinwiege Weißburgunder trocken

Falstaff: Alles beim Alten könnte man auf den ersten Blick meinen: Rainer Schnaitmann hält sein Niveau, mit Lembergern und Spätburgundern an der Spitze, die eine warme, doch niemals hitzige Frucht mit reifem Gerbstoff verbinden. Beim zweiten Blick gibt es aber doch Neues: Die Kollektion wirkt an ihren Rändern noch feiner ausdifferenziert und weiter durchdacht: Dafür steht beispielhaft eine fruchtige Riesling Spätlese, die dem Prädikat eine nicht überbordende und dennoch sehr stimmige Interpretation verleiht. Eine Zier der Kollektion ist auch der Sekt. So kann’s weitergehen!

Christian Schiller Translation: Nothing new one could say at first sight: Rainer Schnaitmann keeps his standard, with Lemberger and Spätburgunder at the top, which combine a warm but never hot fruit with ripe tannin. But if you take a second look, there is something new: The collection looks finer and more elaborate at the edges: this is exemplified by a fruity Riesling Spätlese, which lends the predicate a not-too-exuberant, yet very harmonious interpretation. A highlight of the collection is also the sparkling wine. So it can go on!

Picture: Rainer Schnaitmann Weingut Schnaitmann in Felbach/ Württemberg Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: At Weingut Rainer Schnaitmann with Rainer Schnaitmann. See: Vineyard Tour, Cellar Tour and Tasting with Rainer Schnaitmann at Weingut Rainer Schnaitmann in Fellbach, Württemberg – Germany-East Wine and Art Tour by ombiasy WineTours (2015), Germany


Pictures: Chef's Table Winemaker Dinner at Zur Golden Kron in Frankfurt, Germany, with Michelin-starred Chef Alfred Friedrich, Frankfurt Cult Sommelier Pit Punda and World Class Winemaker Rainer Schnaitmann from Württemberg

Weingut Zehnthof Luckert, 2016 Sulzfeld Müller-Thurgau trocken

Falstaff: Ulrich Luckert, sein Bruder Wolfgang und dessen Sohn Philipp bewirtschaften im unterfränkischen Sulzfeld ihre rund 17 Hektar kalkreicher Weinberge bereits seit 2009 biologisch. Ihren Weinen kommt diese Umstellung offenbar bestens zugute, denn sie haben in den letzten Jahren deutlich an Destinktion und Ausdruckskraft gewonnen. Dabei werden alle Weine unter Verzicht jeglicher Schönungsmittel oder Enzymen samt und sonders spontan vergoren. Bei der Verkostung des 2016er Silvaner »Creutz« schweifte die Jury bei ihrer Beschreibung in die Ferne ab. Der Wein hat eine lange Reise vor sich.

Christian Schiller Translation: Ulrich Luckert, his brother Wolfgang and his son Philipp cultivate their approximately 17 hectares of lime-rich vineyards in the Lower Franconian Sulzfeld since 2009 biologically. Their conversion seems to benefit their wines, as they have clearly gained in terms of destiny and expressiveness in recent years. All wines are fermented without the use of any fining agents or enzymes and spontaneously. At the tasting of the 2016 Silvaner »Creutz«, the jury members went astray in their description. The wine has a long journey ahead of it.

Picture: Philipp Luckert and his Wife, Weingut Zehnthof Luckert/ Franken Photo: Falstaff/ Alois Müller

Falstaff Wine Ambassador Trophy

Wilhelm Weil, Weingut Robert Weil in Kiedrich/ Rheingau

Falstaff: Würde man in USA, in Asien, in Skandinavien nach dem bekanntesten Winzer Deutschlands fragen, Wilhelm Weil würde ohne Frage die Liste anführen. Obwohl sein Weingut ohnehin einen Ruf wie Donnerhall besitzt, ist Weil rastlos unterwegs, um bei Verkostungen und Weinmenüs den Wert der Kiedricher Lagen zu veranschaulichen. Dabei wirbt Weil immer zugleich auch für den Rheingauer und deutschen Wein im Allgemeinen. Wer sich nicht zu schade ist, Abend für Abend die einfachsten Informationen zu vermitteln, obwohl er zugleich die komplexesten und anspruchsvollsten Weine erzeugt – der hat es wahrlich verdient, als Weinbotschafter ausgezeichnet zu werden.

Christian Schiller Translation: If one would ask in the USA, in Asia, in Scandinavia, for the best-known German winemaker Wilhelm Weil would undoubtedly lead the list. Although his winery has a reputation like a thunder (Donnerhall), Weil is restless to promote the vineyards of Kiedrich in tastings and wine dinners. In doing that Weil always promotes at the same time the Rheingau and German wine in general. Someboday who does not mind to provide evening after evening basic information, while at the same time producing the most complex and sophisticated wines, has truly deserved to be honored as wine ambassador.

Picture: Wilhelm Weil, Weingut Robert Weil Photo: Falstaff/ Alois Müller

Pictures: Christian and Annette Schiller with Wilhelm Weil at Weingut Robert Weil in Kiedrich

Pictures: Kiedrich: Visit of the Basilica of Saint Valentine and of Weingut Robert Weil - Germany-North Wine Tour by ombiasy (2014)

Falstaff Lifetime Achievement Trophy

Helmut Dönnhoff, Weingut Dönnhoff in Oberhausen/ Nahe

Falstaff: Helmut Dönnhoff hat während der vergangenen 30 Jahre den Umbruch im Weinbau der mittleren Nahe geprägt wie kein zweiter: Als sich die vormals großen Namen der Region nach und nach der hohen Kosten wegen aus den Steillagen zurückzogen, sprang Dönnhoff in die Bresche. Hermannshöhle, Dellchen, Felsenberg: Mit seinen Lagen-Rieslingen schuf Dönnhoff Wein-Monumente, die weltweit höchste Wertschätzung genießen. Zugleich leistete er seiner Heimatregion den größten Dienst, den man sich vorstellen kann: Indem er ihre Wertschätzung gemehrt und dabei den Fortbestand historischer Weinbergslagen gesichert hat.

Christian Schiller Translation: During the past 30 years, Helmut Dönnhoff has shaped the change in viticulture in the middle Nahe like no other: While the the formerly big names of the region gradually withdrew from the steep slopes due to the high costs, Dönnhoff jumped into the breach. Hermannshöhle, Dellchen, Felsenberg: With its single-vineyard Rieslings Dönnhoff created wine monuments that enjoy the highest esteem worldwide. At the same time, he provided his home region with the greatest service imaginable: by furthing its esteem and by ensuring the survival of historic vineyard sites.

Picture: Helmut Dönnhoff and his Wife with Joachim Heger, Weingut Dr. Heger

Picture: Christian Schiller with Helmut Dönnhoff, Weingut Hermann Dönnhoff

Picture: Annette Schiller, Helmut Dönnhoff and daughter Christina Dönnhoff (Weingut Dönnhoff) and Didier Cuevlier (Chateau Leoville Poyferre) at Weingut Dr. Robert Weil

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