For the seventh time, the Falstaff Trophies Deutschland were awarded. The wine/food/travel journal Falstaff has been around for a number of years, issued in Vienna, Austria, and reporting about wine, food and travel from an Austrian perspective, for Austria-based readers. Seven years ago, Falstaff expanded into the German wine and food scene and started to issue a German version of Falstaff in addition to the well established Austrian version. As part of its expansion, Falstaff has created the annual Falstaff Deutschland Wine Trophies, to be awarded to German wine personalities.
For previous years, see:
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2016
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2015
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2014
Best German Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2013
Best German Wines and Winemakers - Falstaff Deutschland Wine Trophies 2012
Falstaff Deutschland Wine Trophies 2011
Falstaff Winemaker of the Year 2017
Picture: Konrad Salwey and Otto Geisel (Photo: Falstaff)
Konrad Salwey, Weingut Salwey, Baden
My Translation: Konrad Salwey calls it "happiness to be a winemaker". That Salwey loves his profession you can taste when you drink his wines. 43 years old, Salwey put the family-owned estate with the best Kaiserstuhl vineyards in the last few years on a radical, but cleverly thought-out and sharply focused course: the name Salwey stands exclusively for dry burgundy wines - and for a style that is fun to have in the glass while at the same time focussing on minerality and freshness. Salwey's Weiß-, Grau- und Spätburgunder from Vulkangesteinslagen today are the spearhead of a "new" German burgundy style: worldly and Burgundy-experienced, but also self-assured and aware of their own strengths.
Pictures: Cellar Tour and Tasting at Weingut Salwey in Oberrotweil, Kaiserstuhl, Baden, with Benno Salwey – Germany-South Tour by ombiasy WineTours (2015)
Falstaff: Konrad Salwey bezeichnet es als »Glück, Winzer sein zu dürfen«. Dass Salwey seinen Beruf liebt, das ist seinen Weinen anzuschmecken. Dabei brachte der 43-jährige den mit besten Kaiserstühler Lagen begüterten Familienbetrieb in den letzten Jahren auf einen radikalen, aber klug durchdachten und scharf fokussierten Kurs: Der Name Salwey steht ausschließlich für trockene Burgunder – und für einen Stil, der Trinkfreude ausstrahlt und dabei Mineralität und Frische betont. So sind Salweys Weiß-, Grau- und Spätburgunder von Vulkangesteinslagen heute die Speerspitze eines »neuen« deutschen Burgunderstils: weltläufig und Burgund-erfahren, aber dabei auch selbstgewiss und der eigenen Stärken bewusst.
Runners-up
Picture: Christoph Teuner (Falstaff), Simone Adams, Konrad Salwey, Philipp Kuhn and Otto Geisel (Photo: Falstaff)
Simone Adams, Adamswein, Rheinhessen
My translation: Simone Adams is a Ph.D. oenologist, mother, winemaker and passionate hunter. For a long time, the terroir of their homeland Ingelheim was ignored, then Adams took a thorough look at it during the last few years and promoted cool, late-ripening locations. Modern knowledge and a lot of common sense lead to characterful wines.
Picture: Stefan Braunewell (Weingut Braunewell), Stephan Attmann (Weingut von Winning), Frankfurt/Wein, Nadine Poss (Deutsche Weinkönigin), Frankfurt/Wein, Markus Berres (Weingut C.H. Berres), Simone Adams ( Weingut Simone Adams), Carmen von Nell (Dominikanerweingut von Nell-Breuning). See: Frankfurt/Wein Celebrated with the German Wine Queen Nadine Poss and 5 Winemakers: Simone Adams, Weingut Simone Adams, Markus Berres, Weingut C.H. Berres, Stefan Braunewell, Weingut Braunewell, Carmen von Nell-Breuning, Dominikaner Weingut, and Stephan Attmann, Weingut von Winning
Falstaff: Simone Adams ist promovierte Önologin, Mutter, Winzerin und leidenschaftliche Jägerin. Lange Zeit wurde das Terroir ihrer Heimat Ingelheim ignoriert, dann nahm Adams es in den letzten Jahren gründlich unter die Lupe und setzte auf kühle, spät reifende Lagen. Moderne Erkenntnisse und ein gutes Bauchgefühl führen dabei zu charakterstarken Weinen.
Philipp Kuhn, Weingut Philipp Kuhn, Pfalz
My translation: Philip Kuhn was ust 20 years old, when he took over the estate from his father and since then has been leading it with pride and action. The development of the winery over the past 25 years is impressive and is characterized by wines that show precision, independence and a winemaker who always thinks about his work.
Falstaff: Mit gerade einmal 20 Jahren hat Philipp Kuhn das Weingut von seinem Vater übernommen und führt es seitdem mit Stolz und Tatendrang. Die Entwicklung des Weinguts in den letzten 25 Jahren ist beeindruckend und wird von Weinen geprägt, die Präzision, Eigenständigkeit und einen Winzer zeigen, der seine Arbeit stets reflektiert.
Falstaff Newcomer of the Year 2017
Picture: Matthias und Hansjörg Aldinger and Bernd Kreis (Photo: Falstaff)
Matthias und Hansjörg Aldinger, Weingut Aldinger, Württemberg
My translation: The two newcomers of the year have been working side by side with their father Gerhard, and last year he handed over the well-known Remstäler estate to his 2 sons. Cautiosly and skillfully, the brothers implement their own ideas without lloosing sight the achievements of the parent generation. The Trollinger without added sulfur, the Sauvignon Blanc from the concrete egg, or the sparking wine which was on the leas for 5 years: The brothers are energetic - and harmonize as a team.
Falstaff: Die beiden Newcomer des Jahres arbeiten schon seit einigen Jahren Seite an Seite mit ihrem Vater Gerhard, im vergangenen Jahr übergab dieser ihnen den namhaften Remstäler Weinbaubetrieb. Dabei setzen die Brüder mit Bedacht und Geschick ihre eigenen Ideen um, ohne das Erreichte der Elterngeneration einzureißen. Gleich ob beim Trollinger ohne Schwefelzusatz, ob beim Sauvignon blanc aus dem Beton-Ei, oder ob beim 5 Jahre auf der Hefe gereiften Sekt: Die Brüder sind tatendurstig – und harmonieren als Team.
Runners-up
Picture: Christoph Teuner (Falstaff), Martin & Georg Fußer, Matthias und Hansjörg Aldinger, Nico Espenschied and Bernd Kreis (Photo: Falstaff)
Nico Espenschied, Weingut Espenschied, Rheinhessen
Martin & Georg Fußer, Weingut Fusser, Pfalz
Falstaff Sommelier of the Year 2017
Picture: Oliver Donnecker and Markus Macioszek (Picture: Falstaff)
Oliver Donnecker, Restaurant Heimat, Frankfurt
My translation: In Frankfurt's "Heimat" restaurant, there is only water and wine, no beer and no coke. But that's not the reason why Oliver Donnecker was voted Sommelier of the Year. The career changer belongs to those people who are said to live wine. Donnecker is regarded as an intellectual among the sommeliers - and as an outstanding team player. The kitchen and the service of the "Heimat" perform always at the top level - in a small space and with a relaxed appearance.
Pictures: Christian Schiller with Oliver Donnecker. See: Schiller’s Favorite Wine Bars in Frankfurt am Main, Germany
Falstaff: In Frankfurts Restaurant »Heimat« gibt es an Getränken nur Wasser und Wein, kein Bier und keine Cola. Doch nicht darum wurde Oliver Donnecker nun zum Sommelier des Jahres gewählt. Der Quereinsteiger gehört zu jenen Menschen, von denen man sagt: Sie leben Wein. Donnecker gilt als Intellektueller unter den Sommeliers – und als hervorragender Team-player. So bringen Küche und Service der »Heimat« Tag für Tag Spitzenleistungen – auf engstem Raum und mit lockerem Auftritt.
Runners-up
Picture: Christoph Teuner (Falstaff), Markus Macioszek, Jochen Benz, Oliver Donnecker and Andreas Lutz (Picture: Falstaff)
Jochen Benz l Thurnher's Alpenhof, Zürs
Andreas Lutz l Wielandshöhe, Stuttgart
General Public Favorite 2017
Picture: Jürgen Ellwanger and Astrid Zieglmeier (Photo: Falstaff)
2012 Zweigelt Hades, Jürgen Ellwanger
My translation: Jürgen Ellwanger belongs to the generation that brought winemaking in Württemberg in the eighties to the fore. As a senior, he is still present, but he leaves the day-to-day business to his sons Jörg and Felix and it is in good hands with them: The current collection is impressive both because of its qualitative consistentness and because of its top wines. The Spätburgunder has always the baby of the Ellwangers - in the last years this variety benefits more and more from the special of the Remstals always better, and it connects easily now to Zweigelt and Riesling.
Falstaff. Jürgen Ellwanger gehört zu jener Generation, die Württembergs Weinbau in den achtziger Jahren aus der Lethargie erweckte. Als rüstiger Senior ist er immer noch präsent, doch er weiß das Tagesgeschäft bei seinen Söhnen Jörg und Felix in besten Händen: Auch die aktuelle Kollektion besticht sowohl durch ihre qualitative Konstanz, als auch durch die ihre Spitzen. Dem Spätburgunder gehörte schon immer eine besondere Liebe der Ellwangers – in den letzten Jahren bekommt dieser Sorte das Reizklima des Remstals immer besser, und sie schließt mühelos zu Zweigelt und Riesling auf.
Runners-up
Picture: Stefan Meyer, Jürgen Ellwanger, Astrid Zieglmeier, Alexander Heinric, Christoph Teuner (Falstaff) (Photo: Falstaff)
Stefan Meyer l Weingut Stefan Meyer, Pfalz
Alexander Heinrich l Weingut Heinrich, Württemberg
Lifetime Achievement Falstaff Trophy 2017
Domänenrat Karl-Heinz Rebitzer
Picture: Kalr-Heinz Rebitzer and Herman Mengler
My translation: In the year 1967, Karl-Heinz Rebitzer took up a position in the Fürstlich Castell'schen Verwaltung as an apprentice in the accounting department. Rebitzer remained faithful to the same employer until his retirement at the end of 2016. However, over the years he changed jobs and moved up. The last 20 years, Karl-Heinz Rebitzer was the Managing Director. During these years, Rebitzer not only increased the quality of the Casteller wines, but also the vineyard area. This is how Rebitzer managed to do it in the 50 years of his professional life, which sometimes is difficult to achive over three or four generations: He has given the winery a bridge from history to the future.
Falstaff: Im Jahr 1967 nahm Karl-Heinz Rebitzer eine Stelle in der Fürstlich Castell’schen Verwaltung an: als Lehrling in der Buchhaltung. Demselben Arbeitgeber blieb Rebitzer bis zu seiner Pensionierung Ende 2016 treu. Allerdings wechselte er im Lauf der Jahre die Abteilung – und arbeitete sich kontinuierlich empor. Die letzten 20 Jahre hatte der für sein Lebenswerk Geehrte die Betriebsleitung des Fürstlichen Weinguts inne. Dabei steigerte Rebitzer nicht nur die Qualität der Casteller Weine, gleichzeitig wuchs die Ertragsfläche kontinuierlich. So hat Rebitzer in den 50 Jahren seiner Berufstätigkeit geschafft, was zuweilen drei oder vier Generationen nur mühsam zuwege bringen: Er hat dem Weingut eine Brücke aus der Historie in die Zukunft geschlagen.
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Cellar Tour and Tasting at Weingut Salwey in Oberrotweil, Kaiserstuhl, Baden, with Benno Salwey – Germany-South Tour by ombiasy WineTours (2015)
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