Wednesday, May 15, 2019

Cellar Tasting at Domaine Laurent Habrard in Gervans, Crozes-Hermitage, Northern Rhône, with Owner and Winemaker Laurent Habrad - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

Picture: Cellar Tasting at Domaine Laurent Habrard in Gervans, Crozes-Hermitage, Northern Rhône, with Owner and Winemaker Laurent Habrad - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

Laurent Habrard is “Un Vigneron Heureux” (a happy winemaker), it says so on the label, and we were equally happy to taste his wines with him. Here is a man who is 100% committed to his work in the vines of the northern Rhône. A large number of his Syrah vines are between 40 and 60 years old, all of which are cultivated organically.

Laurent Habrard was our host. We met in the old barrel cellar where we tasted 5 of his wines.

Current owner, manager, and winemaker of this 45 acres domaine, Laurent Habrard is the 5th generation of the Habrard family who has been building up the winery in Gervans at the foot of the Crozes-Hermitage hill.

In 2008 Laurent started to convert to organic viticulture. Since 2011 the estate is certified organic and since 2013 the domaine no longer uses SO2 during vinification. None of his wines see new wood, as he has been transitioning away from old barrels to concrete tanks. The Crôzes-Hermitage Rouge is made from 100% Syrah from vines grown in the vineyard ‘Les Chassis’in the commune of Pont de l'Isère and also the communes of Gervans and Erôme. Laurent's vines are old, the Syrah averages 40-60 years of age. In general all Domaine Habrard vineyards are mature with an average of over 40 year old vines.

Pictures: Cellar Tasting at Domaine Laurent Habrard in Gervans, Crozes-Hermitage, Northern Rhône, with Owner and Winemaker Laurent Habrad - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

The Wines Laurent Poured

2015 Domaine Laurent Habrard Hermitage Les Rocoules Blanc

TERROIR

L’unique parcelle d’HERMITAGE du Domaine Laurent Habrard est située dans le célèbre lieu-dit “Les Rocoules”. D’une surface de 47 ares 60, c’est Louis Habrard, grand-père de Laurent Habrard qui a, dans les années 70, acheté cette fantastique parcelle au gendre du général De Gaulle, Monsieur DE BOISSIEU. Le sol est ici constitué de calcaire sur colluvions des hautes terrasses du Rhône avec la présence de nombreux galets. Parcellaire du domaine Laurent Habrard.

A LA VIGNE

Une partie de la parcelle est plus que centenaire. En effet, certains plants de vigne datent de la funeste période du phylloxéra et de la replantation du vignoble français à la fin du 19ème siècle. La pente et l’étroitesse des rangées de vigne interdit tout travail mécanique.

Les Hommes et le cheval sont ainsi les seuls responsables de l’extraordinaire beauté de cette parcelle qui représente le fleuron du Domaine Laurent Habrard.

CÉPAGE

Marsanne : 100%


2016 Domaine Laurent Habrard Crozes-Hermitage Rouge

LE TERROIR

Le Domaine Laurent Habrard travaille 10,5 de vignes en appellation et couleur Crozes-Hermitage rouge. Sur cette surface, plus de 3 ha sont situés à l’extrême sud de la zone d’appellation. Le reste du parcellaire est situé dans la partie nord du Crozes-Hermitage, sur un terroir très différent. Des galets roulés d’un côté. Du granite et des loess de l’autre.

Parcellaire du domaine – Carte des sols de l’appellation Crozes-Hermitage

Travailler des parcelles dans les deux principaux terroirs de l’appellation Crozes-Hermitage est une véritable richesse pour le domaine. En effet, cela lui permet de vinifier des raisins différents pour obtenir des cuvées aux caractéristiques aussi différenciées que complémentaires.

LES VIGNES

Entièrement composées du cépage roi “Syrah”, les vignes du domaine sont relativement anciennes. En effet, certaines “vieilles vignes” ont environ 70 ans. Deux types de palissage cohabitent sur le Domaine. A chacun d’eux correspond une taille spécifique. Taille en “Gobelet” pour les vignes palissées avec des tuteurs en bois (échalas) ou taille en “Cordon de Royat” pour les vignes palissées sur fils. Les vignes “sur échalas” ne sont pas ou peu mécanisables. C’est pourquoi, nous les retrouvons sur les parcelles les plus pentues ou les plus anciennes.

CÉPAGE

Syrah : 100%


2016 Domaine Laurent Habrard Crozes-Hermitage Cuvée Valérie Rouge


2017 Domaine Laurent Habrard Crozes-Hermitage Rouge


2016 Domaine Laurent Habrard Saint-Joseph Sainte-Épine

TERROIR

C’est en 2002 que Laurent Habrard a souhaité élargir sa gamme de production en plantant 63 ares de Syrah en plein coeur de l’appellation Saint-Joseph, dans le célèbre terroir de la Côte “Sainte-Épine". Un très joli coteau granitique, orientée plein sud constitue ainsi l’unique et magnifique terroir du domaine. Parcellaire du Domaine Laurent Habrard.

A LA VIGNE

Les vignes puisent leurs forces dans un magnifique coteau escarpé, baigné de soleil dès les premières heures du jour. Palissée sur échalas, la parcelle est exclusivement travaillée à la main. Les rangées sont étroites et le dévers trop important pour envisager tout travail mécanique. Le cheval participe aussi activement à l’entretien de cette parcelle à travers le travail du sol.

CÉPAGE

Syrah : 100%


Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France (Already Released and Forthcoming Postings)

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Dinner at Hôtellerie Beau Rivage in Condrieu, with Chef Chef Ludovic Mounier - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

Cellar Tour and Tasting at Maison Delas-Frères in Saint Jean de Muzols, Saint Joseph, Northern Rhône - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

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Tasting at Vins Jean-Luc Colombo in Cornas, Northern Rhône - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

Vineyard Walk and Tasting at Paul Jaboulet Aîné in Tain-l’Hermitage, Hermitage, Northern Rhône - Rhône Valley Tour 2018 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France

Cellar Tasting at Domaine Laurent Habrard in Gervans, Crozes-Hermitage, Northern Rhône, with Owner/ and Winemaker Laurent Habrad

Cellar Tour and Tasting at Domaine Combier in Pont de l’Isère, Crozes-Hermitage, Northern Rhône, with Owner/ Winemaker Laurent Combier

Lunch at La Grand Table de Michel Chabran, 1 Star Michelin, in Pont d l’Isère

Vineyard Tour, Cellar Tour and Tasting at Domaine Les Bruyères in Beaumont-Monteux, Northern Rhône, with Owner/ Winemaker David Reynaud

Winemaker Dinner with David Reynaud, Domaine les Bruyeres, Crozes-Hermitage in the Rhone Valley, at Chef Bart Vandaele's BToo in Washington DC, USA/ France

Cellar Tour and Tasting at Domaine La Martinelle in Lafare, Ventoux, Southern Rhône, with Owner/ Winemaker Corinna Kruse Faravel

Lunch at Restaurant Le Mesclun in Séguret, Southern Rhône

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Tasting at Domaine de Cabasse, Séguret, Southern Rhône, with Owner/ Winemaker Benoit Baudry

Wine Dinner at Restaurant Hôtel Domaine de Cabasse, Séguret, Southern Rhône

Lunch at Restaurant Le Dolium in Beaumes-de Venise, Southern Rhône

Vineyard Tour, Cellar Tour and Tasting of Wine and Olive Oil at Mas Saint Berthe, Les Baux de Provence, Southern Rhône, with Winemaker Christian Nief

Dinner at Restaurant Benvengudo, Les Baux de Provence, Southern Rhône

Cellar Tour and Tasting at Domaine du Pegau in Châteauneuf du Pape, with Owner/ Winemaker Laurence Féraud and Cellar Master Andreas Lenzenwöger

At Pont du Gard: Lunch at Restaurant Les Terrasses

Cellar Tour and Tasting at Domaine de la Mordorée, Tavel, Southern Rhône, with Owner Ambre Delorme

Cellar tour and tasting at Domaine La Bastide Saint Dominique in Courthézon, Châteauneuf du Pape, with Owner Véronique Bonnet and Owner/ Winemaker Eric Bonnet

Tasting at the Caveau of the Perrin Family in Châteauneuf du Pape

Cellar Tour and Tasting at Château la Nerthe, Châteauneuf du Pape

Wine-pairing dinner at Restaurant Château des Fines Roches, with Chef Hugo Loridan-Fombonnet

New Year’s Eve at Château des Fines Roches in Châteauneuf-du-Pape, France

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