Picture: Lunch at Chez Hortense in Cap Ferret, with 4th Generation Owner Bernadette Lescarret
The Bassin d'Arcachon is a bay of the Atlantic Ocean on the southwest coast of France, located just a few kilometres away from Bordeaux. The bay covers an area of 150 km² at high tide and 40 km² at low tide. Just south of the entrance is the Great Dune of Pyla. Nearly in the middle of the bay is a very particular island: L'île aux Oiseaux (Isle of the Birds).
The Bassin d’Arcachon is one of the most beautiful regions in France. This region is a perfect mix of the earthy traditions of the Landes region and the seaside joys of the Atlantic coast of France. It has a special atmosphere with stunning landscapes and culinary traditions.
Pictures: The Bassin d'Arcachon
There are many seafood restaurants around the Bassin d'Arcachon, ranging from basic oyster shacks to Michelin-starred restaurants.
This year, we went for the first time to Chez Hortense in Cap Ferret, an institution towards La Pointe. Please note that in addition to the Restaurant Chez Hortense, there is also La Cabane d'Hortense - Les Youkas about a mile further up towards Cap Ferret. It is one of the many, much more basic, oyster shacks in Cap Ferret and in other villages.
Restaurant Chez Hortense
Avenue du Sémaphore, 33970 Lège-Cap-Ferret
Paris Match: Face à eux, les plus belles vues : l’île aux Oiseaux, le banc d’Arguin, la dune du Pilat. Et, pour lieu de rendez-vous, Chez Hortense, une institution. On n’y respire pas seulement l’iode mais aussi l’Histoire. Au départ, il y eut Hortense Lescarret, qui ouvrit l’établissement à la fin de la Première Guerre mondiale. Depuis, quatre générations se sont succédé, dont la dernière représentante est Bernadette, sans aucun doute une des femmes les plus connues de la commune. Impossible de la louper, dans une robe à fleurs multicolore. Auprès d’elle, François et Olivier, ses deux fils, et Frédéric, son neveu. Midi et soir, la terrasse affiche complet. Les tables sont réservées dix jours à l’avance.
Pictures: Chez Hortense
lexpress.com: Bernadette Lescarret, la patronne de Chez Hortense. Qui ne connaît pas Chez Hortense n'est pas... du bassin d'Arcachon ! Cette institution de Cap-Ferret a vu quatre générations d'habitués se succéder. Aux fourneaux, les troisième et quatrième générations des Crampé oeuvrent de concert : Bernadette Lescarret, 60 ans, ses fils François, 35 ans, en cuisine, et Olivier, 30 ans, en salle, ainsi que son neveu Frédéric, 40 ans. C'est en 1914 qu' Hortense Crampé (grand-mère de Bernadette) rachète avec son mari l'hôtel-restaurant de la pointe de Cap-Ferret. Attaqué par l'érosion, l'hôtel s'effondre en 1936. Pour rouvrir à quelques mètres de là deux ans plus tard. On y sert moules, huîtres rôties au foie gras et poissons grillés, dans une atmosphère familiale.
Pictures: Starters - Langoustines and Oysters on the Half Shell
eveningstandard: Book (and book you must) into Chez Hortense for dinner for the quintessential Cap Ferret experience. A favourite since it opened in 1938, it’s located near the Pointe du Cap Ferret and in the summer it opens up to the elements and spreads its tables outside. Huge piles of garlicky mussels and salty French fries are the order of the day here – expect big, comforting portions.
Pictures: Main Course: Moules avec des Frites
lefooding.com: A façade with green stripes, a big terrace under the awning and grapevines on the pergola, with a view of the Arcachon Bassin and in the distance, the Pyla dune…. If the dishes that have given this classic Cap Ferret establishment its reputation were a little disappointing the day we went (overcooked mussels and greasy fries), the fish was in excellent shape. Presented whole (wild turbot and bass for two to four people, €37 a head), they return to your table cooked to perfection, just like the grilled portions for solitary diners (salmon, red mullet, tuna and wild meagre…). Preceded, as an appetizer, by whelks, shrimp with a spicy sauce, tuna tartare or langoustines with mayonnaise, and followed by a puits d’amour with strawberries and whipped cream, extolled by a gesticulating Bernadette, Hortense’s granddaughter. The wine selection is respectable, with lots of Bordeaux wines, without feeling chauvinistic (Pessac-Léognan blanc Château Brown for €45, Chablis from Aegerter for €36); wines by the glass €4-8. À la carte €46-66. Reservations necessary.
Picture: Desserts
www.petitfute.com: Une visite gustative Chez Hortense s'impose lors de votre séjour, tellement la cuisine est sincère de fraîcheur et de générosité dans ce coin de paradis. En effet ce cadre bucolique, au charme fou, tout près de l'eau, est l'endroit idéal pour se restaurer ou pour boire un verre, face à la Dune du Pyla. La jolie terrasse couverte et chauffée vous permet de profiter au maximum de l'environnement exceptionnel. Les assiettes sont savoureuses, la cuisson des poissons frais de la pêche du jour est toujours parfaite, le service très aimable et l'accueil irréprochable. Ce n'est pas un hasard si l'endroit est prisé depuis de nombreuses années par les people en vacances! Dans cette maison de pêcheur authentique et pittoresque à l'ambiance très conviviale, vous vous ferez plaisir, c'est certain. Il faut absolument découvrir la recette spéciale des moules qui a fait la renommée de l'établissement, relevées à point, à base de pain de mie et du petit secret de famille, mais surtout très copieuse. Chez Hortense, une institution du Cap Ferret! Réservation fortement conseillée.
Picture: The Bill (Euro 100 including tax and tip)
La Cabane d'Hortense - Les Youkas
Rue des Tamaris, 33970 Lège-Cap-Ferret
La Cabane d'Hortense, dégustation d'huîtres du Bassin d'Arcachon et du banc d'Arguin, terrasse les pieds dans l'eau au Cap-Ferret face à la dune du Pilat.
Pictures: La Cabane d'Hortense
lefooding.com: Pour ses 77 ans, Chez Hortense, la baraque à moules-frites la plus people du Cap-Ferret, s’est offert une cabane à huîtres face à la conche du Mimbeau. Le standing (grande terrasse parasolée avec ponton et vue sur la dune du Pyla, bel intérieur en bois blond, vraie cheminée, déco brocantée…) est heureusement préservé, comme le suivi qualité assuré non-stop aux heures d’ouverture : huîtres familiales du banc d’Arguin – petites laiteuses (9 € les six), bonnes grosses quatre-saisons (21 € la douzaine) ; crevettes roses ou dodus bulots mayo (8 €) de la poissonnerie Lucine ; super pâté au foie et à la gorge de porc (6 €) ou terrine au porc noir de Bigorre de la ferme Vignécoise à Saint-Lary (7 €). Et pour arroser tout ça, deux options : graves blanc Château Graville-Lacoste (20 € la bouteille) ou bordeaux rosé Château de Chelivette (3,50 € le verre).
Other Seafood Restaurants in Cap Ferret
For other interesting seafood places in the Cap Ferret area, see: Schiller’s Favorite Seafood Places in Bordeaux City, France - An Update
My favorite is the Pinasse Cafe in Cap Ferret. See: Lunch at Pinasse Café, Cap Ferret - Bordeaux Tour by ombiasy WineTours 2016, France
Pictures: Lunch at Pinasse Café
Oyster Banks
From the restaurant you have a gorgious view of the oyster banks in front of Pinasse Café. You can even go there when the water recedes.
Pictures: Oyster Banks
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Tour and Tasting at Château Cos d’Estournel, Appellation Saint-Estèphe, 2ième Grand Cru Classé, with Managing Director Aymeric de Gironde - Bordeaux Tour by ombiasy WineTours 2016, France
Tour and Tasting at Château Léoville Poyferré, Saint-Julien, 2ième Grand Cru Classé, with Anne Cuvelier - Bordeaux Tour by ombiasy WineTours 2016, France
Tour and Tasting at Château Margaux, Appellation Margaux, 1ière Grand Cru Classé – Bordeaux Tour by ombiasy WineTours 2016, France
Tour, Tasting and Lunch at Château Kirwan, Appellation Margaux, 3ième Grand Cru Classé, with Owner Natalie Schyler - Bordeaux Tour by ombiasy WineTours 2016, France
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