TheBuyer: Anne Krebiehl (MW), name three areas that you believe German wine is making greatest strides in and why?
– 1. Sekt: As regular readers will know; fizz is close to my heart.
Sekt was the last bastion of German wine to be given the quality
treatment. In the 1960s and 70s a once thriving industry succumbed
wholesale to mass-production of tank-fermented, easy Sekt and gave the
once luxus-denoting term its tainted image. This is no longer the case:
there is now world-class traditional method Sekt – still small in
production but it does exist. This is where Germany has made the largest
strides, especially in the past five years. The best thing about it:
the very best bottles are still slumbering away in cool cellars,
maturing on their lees. Rieslingsekt, in various styles, is a USP –
something the world needs to learn about.
Sekt
Germany is one of the largest sparkling wine markets in the world. 500
million of the 2 billion bottles of sparkling wine produced in the world
is consumed in Germany. Sparkling wine produced in Germany is called
Sekt. Sekt is made in all German wine regions. All of the 5 production
methods are used.
There are three groups of Sekt makers: (i) large and (ii) smaller Sekt
Houses, which only make Sekt and (iii) winemakers, who make
predominantly wine, but complement their wine selection by a few Sekts.
The Sekts produced by large Sekt estates tend to be in the demy-sweet
and sweet range and made by using the Charmat Method, while the Sekts of
smaller estates and winemakers are mostly in the brut and extra brut
range, made according to the Méthode Champenoise.
At the top, premium and ultra-premium Sekts are made according to the
Méthode Champenoise. To indicate that it is made like Champagne the
label says "Traditionelle Flachengährung"/ Traditional Method. One of
the rquirements is that it has aged on the lees in the bottle for at
least 9 months on the lees.
"Winzersekt" is what is called "Grower Champagne" in Champagne, i.e. the grapes come from the producer's vineyard.
A Winzersekt is always a Deutscher Sekt/ Qualitätsschaumwein b.A.
(bestimmter Anbaugebiete), a quality sparkling wine from a protected
designation of origin wine region. Regional grape varieties like
Riesling, Silvaner, and Pinot Noir are used.
On the other side of the quality spectrum, you find just "Sekt" on the
label, made at least partially from imported wines from Italy, Spain and
France. If it says "Deutscher Sekt", the grapes are all from Germany.
There are also lots of semi-sparkling wines (Perlwein), which can range from really cheap to excellent quality wines.
German production of sparkling wines dates back to the early 1800s, when
G. C. Kessler & Co. was founded by Georg Christian Kessler, who had
previously worked at the Champagne House Veuve Clicquot. Also, many
(French) Champagne Houses have German origins, such as Bollinger, Mumm,
Taitinger.
See also: Champagne, Sekt, Cava, Pét-Nat ...: Sparkling Wines around the World - A Primer
Vinum Deutscher Sekt Award 2023
The Vinum Deutscher Sekt Award is organized by Vinum, a leading German wine journal and the Verband der traditionellen klassischen Flaschenvergärer/
Association of Traditional Classic Bottle Fermenters.
The Vinum Deutscher Sekt Award was launched in 2017. Vinum just published the results of the 2023 contest.
Sekt Producer of the Year: Griesel & Compagnie
Vinum: Bereits im letzten Jahr reichte es für Griesel & Compagnie mit
ihrem Chef Niko Brandner zum Titel als «Sekt-Erzeuger des Jahres» Und
mit was für einer souveränen Vorstellung! Die Datenbank lügt einfach
nicht, Griesel & Compagnie hat mit 11 Anstellungen in 5
verschiedenen Kategorien, mit maximal 96 Punkten und einem Top
3-Durchschnitt von 94 Punkten, alle Mitbewerber auf die Plätze
verwiesen. Notabene: Auch im «VINUM Weinguide 2024» wird die Leistung
des Teams um Niko Brandner gewürdigt, mittlerweile leuchten vier von
fünf möglichen Sternen über dem Betrieb. Diese Leistung ist umso
bemerkenswerter, da die Geschichte des Unternehmens gerade einmal 10
Jahre umfasst. Nahezu im Alleingang hievte Griesel & Compagnie die
eher unscheinbare Region Hessische Bergstrasse auf die vinologische
Landkarte. Das und die Leistung beim Sekt Award veranlasst
Wettbewerbsleiter Harald Scholl, Chefredakteur VINUM Deutschland zu
einem ungewöhnlichen Glückwunsch: «Niko, wir ziehen den Hut vor dieser
Leistung! Was Dir in wenigen Jahren mit Griesel & Compagnie gelungen
ist, dürfte nicht nur in der Sekt-Szene ziemlich einmalig sein!»
Sekt of the Year: Riesling Sekt Extra Brut Reserve Le Grand 2017 Weingut Schloss Sommerhausen, Sommerhausen
Vinum: Schon im letzten Jahr konnte sich ein Riesling-Sekt als «Sekt des
Jahres» durchsetzen. In diesem Jahr gelang es dem «Riesling Sekt Extra
Brut Reserve «Le Grand» 2017» vom fränkischen Schloss Sommerhausen, die
Konkurrenz auf die Plätze zu verweisen. Mit 96 Punkten war der Sekt aus
der Hand von Weingutsbesitzer Martin Steinmann das Maß aller Dinge. Die
Verkoster notierten «… in der Nase geröstete Mandeln, etwas Kokos,
Zitronenabrieb, eine Spur Joghurt. Am Gaumen mit überaus eleganter
Perlage, feinwürzige Noten, saftig-animierende Säure. Wirkt elegant, in
sich ruhend, zeigt nicht auf, enorm dicht, wunderbar belebender
Nachhall. Ein Monument – und das zu diesem Preis.» Denn für rund 30,-
Euro spielt dieser Sekt auch international gesehen in der 1. Liga mit.
Vintage-Sekt of the Year: Riesling Brut 100 2012 Frank John
Sektmacher Réserve
Sekt Brut nature Reserve Le Grand Blanc 2017 Weingut Schloss Sommerhausen
Pinot Blanc de Noirs Brut Reserve 2013 Sekthaus Raumland
Kirchenstück Pinot Réserve Brut nature 2014 Sekthaus Raumland
Riesling Sekt Extra Brut Reserve Le Grand 2017 Weingut Schloss Sommerhausen
Riesling Sekt b. A. Brut nature Reserve Decade Grande Réserve 2011 Bamberger Wein- und Sektgut
Best Buy
Up to Euro 15
Pinot Brut 2019 Weingut Siegbert Bimmerle
Between Euro 15 and 25
Sekt Brut nature Blanc de Blanc Weingut Werther Windisch
More Than Euro 25
Rosé Extra Brut Prestige 2019 Griesel & Compagnie
Burgunder Sekte bis 36 Monate Hefelager (Sparklers from Pinot Noir, Blanc, Gris and Chardonnay up to 36 Months on the Lees)
1. Platz Sekt Extra Brut Lena Blanc de Noirs 2020 Sekthaus Singer-Fischer, Ingelheim
2. Platz Brut nature 2019 Weingut Klopfer, Weinstadt-Großheppach
3. Platz Pinot Brut 2019 Weingut Siegbert Bimmerle, Renchen
Burgunder Sekte bis 48 Monate Hefelager (Sparklers from Pinot Noir, Blanc, Gris and Chardonnay up to 48 Months on the Lees)
1. Platz Sekt Brut nature Blanc de Blanc Weingut Werther Windisch, Mommenheim
2. Platz Sekt Brut Blanc de Blancs 2019 Weingut Franz Keller, Vogtsburg-Oberbergen
3. Platz Sekt Brut nature Reserve Le Grand Blanc – Sektmacher-Réserve 2017 Weingut Schloss Sommerhausen, Sommerhausen
Burgunder Sekte mehr als 60 Monate Hefelager (Sparklers from Pinot Noir, Blanc, Gris and Chardonnay more than 60 Months on the Lees)
1. Platz Pinot Blanc de Noirs Brut Reserve 2013 Sekthaus Raumland, Flörsheim-Dalsheim
2. Platz Kirchenstück Pinot Réserve Brut nature 2014 Sekthaus Raumland, Flörsheim-Dalsheim
3. Platz Grande Cuvée Réserve 2014 Griesel & Compagnie, Bensheim
Riesling bis 48 Monate Hefelager (Riesling up to 48 Months on the Lees)
1. Platz Riesling Sekt Brut Weingut Emrich-Schönleber, Monzingen
2. Platz Kallstadter Saumagen Riesling Sekt b. A. Brut EDITION 2020 Winzergenossenschaft Kallstadt eG, Kallstadt
3. Platz Riesling Brut 36 2019 Frank John, Neustadt an der Weinstraße
Picture: Christian Schiller and Werner Schönleber, Weingut Emrich-Schönleber at the 2013 Riesling Gala at Kloster Eberbach, GermanyPictures: At Weingut Emrich-Schönleber. See: Tasting at Weingut Emrich-Schönleber in Monzingen, Nahe, with Owner/ Winemaker Frank Schönleber - Germany-North Tour 2017 by ombiasy WineTours
Riesling ab 48 Monate Hefelager (Riesling more than to 48 Months on the Lees)
1. Platz Riesling Sekt Extra Brut Reserve Le Grand 2017 Weingut Schloss Sommerhausen, Sommerhausen
2. Platz Riesling Brut 100 2012 Frank John, Neustadt an der Weinstraße
3. Platz Riesling Brut Jahrgangssekt 2014 Weingut Bibo Runge, Oestrich-Winkel-Hallgarten
Rosé
1. Platz Rosé Extra Brut Prestige 2019 Griesel & Compagnie, Bensheim
2. Platz Rosé Réserve Brut 2014 Sekthaus Raumland, Flörsheim-Dalsheim
3. Platz Pinot Rosé Brut nature Reserve Prestige 2017 Bamberger Wein- und Sektgut, Meddersheim
Other
1. Platz Silvaner Sekt b. A. Brut 2021 Weingut Horst Sauer, Escherndorf
2. Platz Silvaner Sekt Extra Brut 2019 Weingut Hans Wirsching, Iphofen
3. Platz Grüner Veltliner Sekt b. A. Brut 2020 Sektmanufaktur Schloss Vaux AG, Eltville
Pictures: Vinyard Tour and Tasting at Weingut Horst Sauer in Eschendorf, Franken, with Horst Sauer - Germany-East Tour 2017 by ombiasy WineTours
schiller-wine: Related Postings
Announcement: 2024 Tours by ombiasy (Annette Schiller) - Loire Valley, German Classic, Rhône
Summery: Germany "From Berlin to Frankfurt" 2023 (Saale Unstrut, Sachsen, Franken, Württemberg) by ombiasy WineTours
Summary: From Lyon to Paris - Total Immersion in Burgundy and Champagne 2023 by ombiasy WineTours (July 02 - 13, 2023)
Summary: Austria 2023 by ombiasy WineTours - 12 Days: May 28 - June 08, 2023
Christian Schiller`s SCHILLER-WINE Blog on Corking Wines` Top 101 Wine Writers of 2020 List
The Wines of Germany: Presentation by Annette Schiller at the German Embassy in Washington DC/ Consular Conference December 2021
The 2023 American Wine Society National Conference in St. Louis/ Missouri/ USA: Seen Through Christian Schiller's Camera Lens
Maison Guigal in Ampuis, Côte Rôtie, Northern Rhône: Cellar Tour, Tasting and Vineyard Tour - Rhône Valley Tour 2022 by ombiasy WineTours: Wine, Culture and History, France
Tour and Tasting at
Château Haut-Bailly, Graves, Appellation Pessac-Léognan, Grand Cru Classé, with Cellar Master Jean Christoph - Bordeaux Tour 2022 by
ombiasy WineTours, France
2022 Annual Riesling Party at the Schiller Residence in McLean, Virginia, USA
Massive Tasting of Bordeaux 1982 - the Vintage that made Robert Parker a Star, USA/ France
Carl Willner, Christian Schiller and Ken Bensley of the German Wine Society/ Washington DC Chapter (Re-)elected to the National Board, USA, Germany
Kékfrankos - Blaufränkisch - Lemberger: A Grape’s Immigration Story From Central Europe To The US West Coast - Seminar at the 2023 American Wine Society National Conference in St. Louis/ Missouri/ USA led by Annette Schiller
All Sorts of Sparklers: How do the Bubbles get into that Bottle? - Tasting at the American Wine Society (NoVa Chapter) led by Annette Schiller
Christian Schiller: Re-elected to the Board of the "Weinfeder", the Association of German Wine Journalists
20 Best Washington DC (USA) Alcohol Blogs + Websites (December 31, 2023): #3 schiller-wine by Christian Schiller
No comments:
Post a Comment