Lodovico Antinori is a legendary winemaker who has played a key role in Italy's Fine Wine industry. He is mainly known for being the creative force behind two iconic Super-Tuscans - Masseto and Ornellaia - and more recently Lodovico made at Tenuta di Biserno in Bibbona. His latest project, Tenuta del Nicchio, started in 2023. This time his daughter Sophia Antinori is part of the adventure, helped by winemaker Helena Lindberg and renown consultant Michel Rolland.

Il Nicchio is not the second wine of Lodovico. It is inspired by the glorious St Emilion Ch. Cheval Blanc, and is mainly made with Cabernet Franc. This varietal thrives on the complex soils the area which are composed of silt and alluvial sand with a high percentage of clay. Only a touch of Merlot is added to create a wine with its own character and well-suited to the modern consumer.

The Vineyards

The estate has 12 hectares of vines close to Bolgheri and two hectares near the village of Castagneto Carducci. Il Nicchio is sourced from nine separate parcels located at the edge of the Bolgheri DOC, and for that reason falls out of the appellation. Some of the parcels, which are the highest of the area, were abandoned long ago. After long research to find the best rootstock and clones, they were replanted on a soil which has been untouched for years.

Winemaking

The grapes are carefully sorted on a vibrating belt at the winery before being destemmed. Fermentation takes place in stainless steel for 3 to 4 weeks at 28°C. The wine is matured for 16 months in French oak barrels (80% new and 20% in one year old).

Lodovico (Lobenberg)
 
Lobenberg: Hinter der Tenuta die Biserno steckt kein Geringerer als Lodovico Antinori. Mit seiner ikonischen Tenuta dell’Ornellaia trug er seit Beginn der 1980er Jahre entscheidend zum Ruhm der Region Bolgheri bei. Bereits 1994 verliebte er sich in die Gegend der Alta Maremma, nördlich von Bolgheri, Richtung Bibbiona. Hier sind die Böden karger und von großen Kieselsteinen auf kalkigem Untergrund geprägt. Zudem weht auf der Anhöhe stets ein erfrischender Wind – perfektes Mikroklima also. Schließlich gründete Lodovico 2001 die Tenuta di Biserno gemeinsam mit dem Landbesitzer Umberto Mannoni. Über die nächsten Jahre wurden beinahe 50 Hektar, hauptsächlich mit Bordeaux Rebsorten und etwas Syrah gepflanzt. Michel Rolland, der Flying Winemaker aus Bordeaux, der Lodovico auch bei der Tenuta dell’Ornellaia als Consultant zur Seite stand, wurde herangezogen. »Lodovico« ist das Flagship des Weinguts und stammt aus einer kleinen Parzelle, die besonders großartige Trauben hervorbringt. Es werden zwischen 8.000 und 10.000 Flaschen von diesem ultra-raren Kultwein gemacht. Der Blend basiert auf 90 Prozent Cabernet Franc mit Merlot und Petit Verdot und wird hauptsächlich in französischen Barriques ausgebaut, davon sind 80 Prozent neu. 
 
Visiting Vigna Lodovico