Austria 2023 by ombiasy WineTours took place from Sunday, May 28 - Thursday, June 08, 2023. We toured Austria for 12 days, starting and ending in Vienna: Wien, Wagram, Carnuntum, Burgenland, Steiermark, Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Wien.
(newcomerwines.com).
Weingut Anita und Hans Nittnaus, Gols, Burgenland, Neusiedlersee
Annette Schiller: Wine
making in the Nittnaus family in the town of Gols at the northern tip
of Lake Neusiedl goes back to 1684. Today it is Anita and Hans Nittnaus
and their two sons who are managing the winery. The family’s philosophy
is complete devotion to making wines reflecting the origin and terroir
of the area. They work according to strict biodynamic principles, and
since 2013 they are certified biodynamic by the small, rigorous
“respect-BIODYN” organization. They have around 100 acres of vineyards
in two distinctively different areas: around Gols with gravel, clay,
sandy loam soils and in the Leithaberg with shell-limestone, quarzit,
and slate soils. The wines from these two areas are vinified completely
separately so that the terroir character is prominently displayed.
The Nittnaus are influencial pioneers of the contemporary dynamic wine scene in Burgenland. However, their pole position among Austrian red wine producers is due to an unusual blend, the Comondor.
I quote Anita and Hans Nittnaus: “In 1985 we took over the winery. We drank Bordeaux, Burgundy, Barolo etc, and planted Cabernet Sauvignon and Merlot. Internationality was the of the talk of the day. Only in the Ungerberg, our best vineyard, did we experiment and planted Blaufränkisch. The 1990 harvest then produced two outstanding wines. On the one hand the Cabernet Sauvignon from Edelgrund and on the other hand the Blaufränkisch from Ungerberg. For us it was clear that the two represented a dream couple that should be married. This is how the Comondor was born, which bears the Pannonian name of a historic Hungarian shepherd dog breed and has been something of the flagship of our winery ever since.”
haben sie immer schon zu mir gesagt“, sagt Hans Nittnaus, „wahrscheinlich wegen der langen Haare und weil ich Rockgitarre gespielt habe. Seit anno 1684 ist die Familie in Landwirtschaft und Weinbau verwurzelt. Der Großvater gründete 1927 den heutigen Standort, der Vater stellte die gemischte Landwirtschaft auf Weinbau um, John übernahm 1986. Was nicht immer so klar war, jedoch: „Nicht nur als Musiker, auch als Winzer kann man seine Kreativität ausleben“. Bis heute komponiert er, tritt auch mit Freunden auf, die rockige Gitarre gegen ein jazziges Klavier getauscht.
Längst werkt die gesamte Familie im Betrieb. Johns Frau Anita als Geschäftsführerin im administrativen Bereich („Sie ist aber auch beim Kosten immer dabei und eine sehr strenge Kritikerin“), die drei Söhne Martin, Andreas und Sebastian im Verkauf, Keller bzw. Weingarten und Nichte Lydia in der Administration, PR und Verkauf. John, offiziell in Pension, will aber noch nicht ganz loslassen. Überhaupt: „Wir möchten uns laufend verbessern, nie auf der Stelle treten. Man kann immer was lernen! Wir haben als Weingut in den letzten Jahren einen weiteren Qualitätssprung hingelegt.“
Reichlich Raum zur blühenden Entfaltung lässt der musikalische Winzer aber auch der nächsten Generation. Die keltern unter „Nittnaus“ erfolgreich eine Natural Wine Linie. Der Grüne Veltliner „Elektra“ stammt von alten Veltliner-Reben der kühlen, extrem kalkhaltigen Lage Lindauer. „Manila“, ebenfalls Grüner Veltliner, aus biologisch bewirtschafteten Weingärten der nordwestlich ausgerichteten Lagen Strassacker in Jois am Leithaberg. Manila in rot – klar, ein Blaufränker –, kommt aus dem oberen Teil des Joiser Jungenbergs. Einem von reinem Schiefer geprägten Südosthang, wo auch der Blaufränkisch Jungenberg Leithaberg DAC gedeiht.
John selbst liegen seine Leithaberg DAC Weine (Blaufränkisch und Chardonnay) besonders am Herzen. Stichwort DAC: „Am Leithaberg ist DAC überhaupt keine konservative Angelegenheit, sondern fast revolutionär. Es gibt fast nichts Spannenderes als auf diesen außergewöhnlichen Böden mit den geeigneten Rebsorten die Herkunft in Weinen auszudrücken. Da wird noch viel passieren.“
- Größe: 40 Hektar
- Wichtigste Rebsorten: Blaufränkisch, Merlot, Zweigelt, Chardonnay
- Zertifizierung: Respekt biodynamisch, EU-Bio
- Wichtigste Lagen: Jois: Jungenberg, Gritschenberg, Altenberg, Freudshofer, Bergschmallister; Neusiedl am See: Lange Ohn
- Wichtigste Böden: Kalk
- Arbeit im Weingarten: viel Handarbeit, Triebausdünnung, Traubenausdünnung
- Arbeit im Keller: lange Lagerung auf der Hefe, wenig Filtration, keine Zusätze
- Fässer: 500 Liter Tonneaus von Stockinger, Ybbstaler Eiche, LDL Toasting
- Exportanteil: 30%, steigend
Arriving at Weingut Hans and Anita Nittnaus in Gols
Cellar Tour with Martin Nittnaus
Hans Nittnaus Joining
Tasting with Martin Nittnaus
newcomerwines.com:
Bye-bye
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Tour and Tasting at Weingut Umathum, Burgenland, with Joseph Umathum
A Wedding and a Wine Tasting at Schloss Halbturn in Austria
Sekt Reception in the Court Yard and Dinner at Schloss Halbturn, Burgenland
Tour and Tasting at Weingut Steindorfer, Burgenland, with Ernst and Roland Steindorfer
Light Lunch at Gránátos Étterem at Esterházy Kástely in Fertöd, Hungary
Tour of the Liszt-Haus in Raiding
Tasting at Weingut Straka, Burgenland, with Thomas Straka
Wine and Food from Burgenland at Wachter-Wieslers Ratschen, Deutsch-Schuetzen, Austria - with Tom and Christoph Wachter and Julia Sevenich
Eating and Sleeping in the Vineyard: Wohnothek am Ratschen, Deutsch-Schützen, with Chef Daniel Sulzer, Restaurant am Ratschen, 16 Points Gault-Millau
Tasting at Weingut Wachter-Wiesler, Burgenland, with Julia Wachter
Tour, Tasting and Lunch at Weingut Jalits, Burgenland, with Mathias Jalits
Tour and Tasting at Weingut Neumeister, Steiermark, with Christoph Neumeister
Dinner with a View at Hotel Weinrefugium, Steiermark
Tour and Tasting at Weingut Sattlerhof, Steiermark, with Justė Sattler
Visit: Gerhard Wohlmuth sen. and his Weingut Wohlmuth in Austria
Tour and Tasting at Weingut Wohlmuth, Steiermark
Lunch and Tasting at Buschenschank Weingut Trummer, Steiermark, with Jürgen Trummer
Tasting at Weingut Polz, Steiermark, with Sommelier Philipp Heidenbauer
Tour and Tasting at Weingut Tement, Steiermark, with Sommelier Andy Bodor
Lunch at Restaurant Magnothek/ Weingut Tement, Südsteiermark
Gustav Mahler, Sinfonie Nr.3 at Graz Opera, Steiermark
In Eisenstadt, Burgenland: Tour at Haydn House, Lunch at Restaurant Henrici, Tour at Esterhazy Castle
At Loisium Wine & Spa Resort Langenlois, Kamptal: Impromptu Steininger Sekt Reception with Eva Steininger and Klaus Wittauer
Wine-pairing Dinner at Heurigenhof Bründlmeyer with Chef Jan Pfeiffer, 15.5 Point Gault Millau
Tour and Tasting at Weingut Steininger, Kamptal, with Brigitta Steininger
The Wines of Stefanie and Alwin Jurtschitsch, Weingut Jurtschitsch, Kamptal, Austria
Tour and Tasting at Weingut Stephanie and Alwin Jurtschitsch, Kamptal, with Alwin Jurtschitsch
Lunch at Braugasthaus zum Fiakerwirtin Langenlois, Kamptal
Tasting at Weingut Markus Huber, Traisental, with Markus Huber
2 Days in Dürnstein, Wachau, at Hotel Richard Löwenherz
Martin Mittelbach
from the "Tegernseehof" and Klaus Wittauer from "KWSelection" Presented
Tegernseehof Wines and Stefan Trummer and Chef Austin Fausett from
“Trummer’s on Main” in Clifton Austrian Appetizers at the Austrian
Embassy in Washington DC, USA
Vineyard Walk and Tasting at Weingut Tebernseerhof, Wachau, with Owner/ Winemaker Martin Mittelbach
Tour and Tasting at Domäne Wachau, Dürnstein, Wachau
Tasting and Dinner at Weingut Nigl, Kremstal, 13.5 Points Gault Millau
Vintage 2011 Tasting with Lucas Pichler, Weingut F.X. Pichler, with Dirk Wuertz at his Koenigsmuehle in Rheinhessen, Austria/Germany
Tour and Tasting at Weingut F.X.Pichler, Wachau, with Lucas Pichler
Tasting at Weingut Matthias Hager, Kamptal, with Doris Hager
Lunch at Gasthaus Gutmann, Zöbing, Kamptal
Tour and Tasting at Weingut Schloss Gobelsburg, Kamptal, with Stefan Tabery
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